Fermentering af grøntsager

014Jeg har forsøgt mig før med fermentering af grøntsager, uden den store succes, men nu skal det altså have chancen igen, for der er så mange gode ting at hente ved fermentering.
For det første så smager det jo godt, hvilket er en vigtig ingrediens i vores køkken 🙂
Men derudover er der jo også Probiotiske bakterier i fermenteret grøntsager, og dem skal man på ingen måde glemme, for det har vores tarmsystem rigtig godt af, det er bla. med til at styrke vores immunforsvar.

Jeg har stadig kun forsøgt mig med kål, men vil da bestem forsøge mig med andre grøntsager, for denne form for konservering som jo er ældgammel, den tiltaler mig virkelig.

Jeg lagde ud med 1/2 hvidkål, hvor jeg nænsomt fjernede de yderste blade, da de skal bruges som låg oven på kålene.

Så skærer jeg stokken fra, og snitter kålet fint, så jeg har en masse fine lange strimler.

Derefter vejer jeg kålet, da det er vigtigt at kende den korrekte vægt, for at tilsætte saltet til kålet.
der skal 2% salt i kålet, dette gøres både for at få lidt smag til, men også for at trække væsken ud af kålet.
Jeg havde 700gr færdig snittet kål, så der skulle 14gr. salt.

Nu skal der æltes, sørg altid for rene hænder, jeg valgte at bruge handsker for at være 100% sikker på at der ikke kommer andre bakterier over i kålet, end dem jeg vil havde i det 😉

Ælt godt og grundigt, og ryk de lange tynde strimler over, og ælt mere, og pres og klem det, her må man gerne være grundig, jo mere arbejde, jo mere væske, og væsken er den vi vil have frem, for det er den vi skal konservere kålet i, og den der skal starte fermenteringen, man kan se når det er ved at være der, kålet falder ligesom lidt sammen, og ligner det færdige resultat, det bliver blød som f.eks. bløde løg på panden 🙂

Når du er færdig med æltningen, så kom det på et patentglas, husk at skolde det for at dræbe evt. bakterier.
Sørg for ikke at fylde glasset helt op, der skal gerne være 4-5cm luft mellem væske og toppen af glasset, og kom et af ydrebladende øverst og pres det hele ned til bunden af glasset, brug gerne god tid og være sikker på at der ikke sidder kål oven over, da det vil gå i forrådnelse, og de bakterier gider vi ikke at have i mavsen 🙂
jeg har tænkt mig at det skal stå ved stuetemperatur i 5 dage, og derefter kommer det på køl, ved stuetemperatur, og ca. hver anden dag, skal man lige presse kålet ned., efter 5 dage skal de på køl, for at stoppe fermenteringen.

mulighederne er jo uendelig for hvad man kan bruge det til, men f.eks. til et stykke kylling, eller sammen med noget salat og noget syre, skal nok komme med forslag om 1 uges tid, når jeg har prøvesmagt den første omgang kål 🙂

Kommentarer

kommentarer

You may also like...