Moules mariniéres

OBS…. Opskriften er opdateret.

I min barndom ( som er ved at være en del år siden ) voksede jeg op i Nibe ( ja det er der Ole Henriksen kommer fra ) tæt på muslignebyen Løgstør, men vi var så heldige at have en musling fabrik stortset i baghaven, ihvertfald for enden af vejen, og på havnen, hvor vi kom hver dag kunne man se fiskebåde komme ind med tonsvis af muslinger dagligt.
Den duft der bredte sig rundt om i den gamle bydel af hav var der nogle der hadede og andre elskede den, jeg var nok som barn lidt midt imellem 🙂
De tomme muslingeskaller blev smidt bag fabrikken og afhentet, de lå der i kæmpe bjerge, og vi børn legede rundt i dem og kravlede op i dem ( er ret sikker på vores mødre var trætte af os når vi kom hjem og lugtede, for at sige det mildt, af havvand 😀
Men den duft og disse minder, dem får jeg hvergang jeg åbner for en pose muslinger, det er helt fantastisk at komme tilbage til barndommen på den måde.
Så at stå og rense muslinger og tilberede dem, det er en oplevelse for mig hver gang.

Så jeg vil her dele opskriften på min måde at lave Moules mariniéres på, som er den klassiske franske ret, der både bruges som forret og hovedret.

Og husk at den 10-12 juli 2015 er der muslinge festival i Løgstør, håber at vi ses deroppe, jeg ved at jeg skal derop og smage masser af lækre retter 😀

Moules mariniéres

Portioner 2
Forberedelses tid 30 minutes
Tilberednings tid 6 minutes
Samlet tid 36 minutes
Region French

Ingredienser

  • 1,5-2kg Blåmuslinger (Kan anbefale muslinger fra Vildsund Blue)
  • 1 Stk Banan Skalotteløg (Hakkes fint)
  • 4 Fed Hvidløg (Hakkes fint)
  • 1 Lille bundt Bredbladet Persille (Hakkes groft)
  • 1 Kvist Frisk Timian
  • Klaret smør (Til sautering)
  • Salt
  • Peber
  • 1 1/2 Dl Citronsaft
  • 2 Dl Vand
  • 2 Stk. det grønne fra forårsløg (Hakkes fint)
  • ½ Stk. Fennikel (Hakkes fint)

Fremgangsmåde

1.
Selvom Vildsund garanterer at alle muslinger i pakken kan bruges undtaget de der er slået itu, så gå dem nu lige igennem.
Men generelt er det et super produkt Vildsund levere, de er MSC certificeret og renset for skæg, og iflg. vildsund lagt i dvale, og overholdes holdbarheds datoen skulle man kunne bruge alle muslinger.
Man skal ca. beregne 750-1000 gram muslinger pr. person hvis man som os brugte den til hovedret, forret skal selvfølgelig bruges lidt mindre.
For at undersøge om muslingerne nu også er levende og ikke kun i dvale, jeg gør det for en sikkerheds skyld, så tager du en åben musling, banker den let på kanten at køkkenvasken, lægger den til side, hvis den har lukket sig efter et par minutter, så kan den bruges, er den stadig åben, så smid den ud, for en sikkerheds skyld.
2.
Hak nu Forårsløg, fennikel, hvidløg og skalotteløg fint.
Hak persillen groft
3.
Find en gryde der er stor nok til muslingerne, og her er det vigtigt at huske på at de åbner sig under dampningen, så der skal være ekstra plads når de er kommet ned i den :)
Kom lidt klaret smør i gryden og sæt den på varmen
4.
Tilsæt nu Fennikel, løg, hvidløg, timian og halvdelen af persillen og sauter det ved mellem varme.
jeg sautere det til jeg kan se at løgene blive klare, ikke brunede.
5.
Hæld nu muslingerne i, og lad dem dampe med uden væske, i ½ -1 minut.
6.
kom godt med friskkværnet peber på muslingerne og kom låg på.
Undervejs i dampningen ryster du gryden så muslingerne bliver fordelt rundt, og muslingerne har mulighed for at åbne sig op.
Det tager ca. 5 minutter, måske lidt længere, men det er vigtigt at de ikke får for lang tid, da de ellers kedelige og ende op med at være hårde at spise, og det er på ingen måde en fornøjelse.
7.
efter 5 minutter ca. kigger du ned, og er de åbnet op, så er de klar, er størstedelen stadig lukkede så giver du dem lidt længere tid, men hold godt øje med dem.
8.
Fjern nu muslingerne fra gryden og kom dem i en passende skål, og kog suppen/fonden lidt længere ind, det er med denne fond som alle andre fonder, jo længere tid, og jo mere kærlighed du giver den, jo bedre bliver den :)
Når du har reduceret den lidt ind, så hælder du den over dine muslinger, og kommer resten af persillen hen over.
Nu er den klar til servering, vi spiste ikke noget til, men nogle nyder et godt stykke brød ( det gør vi så ikke lige, men kunne da godt finde på det hvis der er en dag vi lige vil forkæle os selv, men så bliver det hjemmebagt brød af gode råvarer )

Andre spiser hjemmelavet pommes frites til, som også er en klassisk bistro ret, Moules Frites hedder den så, og serveres med en god hjemmerør aioli.
Men som sagt, den kan snildt spises uden noget til :)
Husk at muslinger der er lukkede efter kogning, de kasseres med hård hånd.

Velbekomme

Note

Kun fantasien sætter grænser, man kan jo lege lidt med opskriften og tilsætte sine egne råvarer, f.eks. porrer, gulerødder eller andre sjove ting.

Kan anbefale en god flaske tør hvidvin, en god vin, som er til at komme til for penge, er en chateau du poyet muscadet sèvre et maine sur lie 2012
Den er fantastisk til fisk og skaldyr

 

Kommentarer

kommentarer

You may also like...